Ljud i bil

Ljud i bil

Rebecka No Comment
Trimningssatser för bilar

Det finns många som anser att den bästa platsen att lyssna på musik är i bilen. Helt enkelt kan det vara riktigt skönt att lyssna på musik när man kör och är på väg någonstans. Vägen upplevs som lite kortare och man har onekligen lite trevligare – särskilt om man är på väg till sin destination ensam. I bilen blir ljudets kvalitet ganska påtaglig, eftersom man sitter i ett begränsat utrymme med ljudet runt omkring sig.

För det mesta handlar det om hur pass musikintresserad man är. Dock finns det de, främst yngre personer, som satsar på en maffig musikanläggning för att det ska låta mycket – det vill säga för att få uppmärksamhet när de rullar fram längs gatorna. Förr var det vanligt att man ersatte den stereo som satt standardmonterad i bilen mot en annan. Anledningen till det var att de anläggningar som följde med bilen oftast inte höll måttet. Biltillverkarna hade helt enkelt inte hängt med i denna utveckling och av den anledningen såg man ofta en bilstereo av märket Sony eller Pioneer i bilarna under 1980- och 90-talet. Idag satsar dock biltillverkarna på att erbjuda sina kunder en komplett och integrerad lösning som både är välljudande och som ser snygg ut.

Volvo var en av de biltillverkare som var tidiga med att erbjuda kunden en integrerad lösning som passade fint in i bilens övriga inredning. De så kallade “big front”-enheterna gjorde entré i Volvo 850 och förfinades sedan under åren som följde. Denna enhet i kombination med en uppsättning högtalare, vilket kunde vara så mycket som ett 10-tal, gjorde 850 till en trevlig plats att vara i när man lyssnade på musik. Självklart fanns det de som ändå bytte ut denna originalstereo mot ett annat fabrikat, men visuellt var det sällan någon bra idé. Volvos stereo var anpassad för att perfekt passa in med sina ganska rejäla mått och det fanns ingen annan stereo som kunde ta dess plats lika snyggt. Att använda ett annat fabrikat såg oundkomligt “eftermonterat” ut.

Numera är det så mycket mera som är integrerat i bilens ljudanläggning. Ja, det finns rentav ingenting att byta ut eftersom allt är en enda stor enhet. Många har idag navigator inbyggd i anläggningen och på denna skärm kan man också ta del av diverse information om bilen samt komma åt en rad olika inställningar.

Trimningssatser för bilar

quality-orange